Fotografie Santiago De Flô

Studio Updates —

Studio updates.

Hoe bewerk je je smartphone foto?

In mijn vorige blogpost kon je lezen hoe je het maximale uit je smartphone haalt. Natuurlijk is een foto maken slechts de helft van het werk. Om van je foto een eyecatcher te maken is een beetje nabewerking nodig. 

Er zijn honderden apps aanwezig om je foto's te bewerken. Maar ik zweer bij eentje.
Adobe Lightroom.

App store
Google Play Store

Lightroom is samen met Photoshop een van 's werelds beste programma's in fotobewerking en sinds een aantal jaar bestaat er ook een mobiele versie van. Je kan deze gratis downloaden en onmiddellijk mee beginnen werken. Er is voor de veeleisende fotograaf ook een betalend deel, maar dit zal niet van toepassing voor het gros van jullie.

Lightroom

Als je app opent ga je nog geen enkele foto hebben staan. Maak in onderstaande modus een nieuw album aan door naast album op het + teken te klikken. Maak of importeer daarna een foto door op één van de blauwe toetsen rechts onderaan te klikken.

Zo! De foto staat erin, nu is het tijd om hem beter te maken! Onderaan het scherm zie je een taakbalk staan, me de verschillende mogelijkheden om je foto aan te passen. We lopen ze eens door. Selectief & Retoucheren zijn betalende delen, dus die laat ik hier even buiten beschouwing.

fullsizeoutput_2cec.jpeg

Licht: Hier vindt je alles wat met de algemene belichting te maken heeft. Wat voor mij vaak werkt is dit:

Belichting: kijk wat nodig is. Dit is voor elke foto anders. In dit geval moet ik naar +1.
Contrast: deze laat ik vaak op 0 staan. 
Hooglichten & Witte tinten: trek deze een beetje naar beneden. -30 zou voldoende moeten zijn.
Schaduwen & Zwarte tinten: duw deze dan weer wat naar boven.

fullsizeoutput_2cee.jpeg

Bij kleur heb je volgende opties:

Temperatuur: Daglicht heeft een blauwere kleur dan kunstlicht, dat op zijn beurt weer geel is. Door met de slider te experimenteren, kan je de omgeving een warmere of koudere tint geven. Gezien het voorbeeld een zonsondergang is, kies ik voor een beetje warmere tinten.

Kleurtint & Levendigheid: Deze laat ik vaak op 0 staan.

Verzadiging: Deze foto is een beeld met veel groen en geel in, dus door deze slider wat extra naar rechts te duwen kunnen we de kleuren wat pushen. LET OP: bij huidskleuren en portretten is dit niet aan te raden.

fullsizeoutput_2cef.jpeg

Up next: Effecten!

Helderheid: Deze slider geeft de illusie van je foto scherper te maken, terwijl er eigenlijk niks wordt verscherpt. Kort door de bocht: Lightroom geeft meer contrast aan de midtonen. Het is moeilijk uit te leggen hoe het effect er precies uitziet, dus check het maar! +25 is voldoende voor deze foto.

Nevel verwijderen: Deze slider kan je bijvoorbeeld gebruiken als je een foto maakt in lichte mist. Als je hem naar rechts sleept, zal de mist verdwijnen. Als je hem anderszijds naar links trekt, geef je het gevoel dat je een lichte mist toevoegt. Voor deze bewerking gebruiken we hem niet.

Vignet: Een klassieker. Je kan een licht (of hard, maar dat vindt niemand mooi) vignet toevoegen aan je foto. Een zwart (of wit, maar ook dat vindt niemand mooi) verloop creeëren aan de rand van je foto. Gebruik het, maar met mate!
In dit geval: -28, middelpunt 35, doezelaar 63 en ronding +12.

Met korrel voeg je een analoge korrel toe aan je foto, voor een extra klassiek gevoel. Ik gebruik deze bijna nooit. 

fullsizeoutput_2cf2.jpeg

We zijn er bijna! Detail.

Het enige noemenswaardige hier is Verscherpen.
Met deze tool laat je je foto er scherper uitzien. Let op: het verricht geen wonderen. Als je foto wazig is, zal hij wazig blijven. Maar het kan een scherpe foto wel nog dat tikkeltje extra geven. Ik verhoog hem meestal tot 35, met straal 1 tot 1,5. 

fullsizeoutput_2cf3.jpeg

Als we nu de voor & na foto gaan bekijken (dat doe je door je vinger op de foto te houden) krijgen we dit beeld:

Deze bewerking duurt amper 5 minuutjes. Je volgende foto's kan je altijd net dat tikkeltje extra geven, dus experimenteer er op los!

Tot snel,
Santi