Fotografie Santiago De Flô

Studio Updates —

Studio updates.

Hoe gebruik je je smartphone voor geweldige foto's te maken?

Camera of smartphone?

Als ik dit 10 jaar geleden zou lezen, had ik nooit kunnen geloven wat hier staat. Maar het is wat het is. De grootste concurrent van high-end camera’s als Nikon en Canon is de smartphone. Waarom, hoor ik u denken? Met hun 12MP camera achteraan de gsm, levert een smartphone meer dan genoeg kwaliteit om Facebook en Instagram vol te gooien met beelden. En laat ons niet vergeten dat de prijs van zo’n toestel veel lager ligt dan een fullframe camera.

We verwachten ook helemaal niet om er wereldberoemde beelden mee te schieten. Als we ons dagelijks leven maar vast kunnen leggen voor later. 

Dus waarom zou je er niet mee werken? Hieronder volgen enkele tips om het beste uit je toestel te halen!

De regel van drie of de gulden snede

Dit is wat mij betreft misschien wel de belangrijkste en gemakkelijkste regel om je foto’s er beter te doen uitzien. 

Gebruik de regel van drie! Het principe is eigenlijk heel simpel.

Elk beeld heeft een aantal sterke punten. Objecten of delen van de foto waar onze aandacht naartoe getrokken wordt. Bij een portret zijn dit de ogen, bij een landschap de horizon. Fotografeer je een landweggetje, dan kan dit het punt zijn waar het padje achter de bocht verdwijnt.

Als we een foto bekijken, ongeacht wat er op staat, zullen onze ogen altijd eerst dezelfde plaatsen in een foto afzoeken. Dit doen we onbewust. Deze plaatsen bevinden zich hier.
 

Op de lijnen. Als we dus de sterke punten van ons onderwerp op de (kruispunten van onze) hulplijnen plaatsen, wordt onze foto al plots een stuk sterker.

Hulplijnen.jpg

Deze hulplijnen kan je op alle gsm merken instellen.
iPhone: Instellingen > Camera > Raster
Samsung: Camera > instellingenpictogram > Hulplijnen > 3X3

Gebruik de hulplijnen altijd bij het maken van een foto. Zo zal je snel een verbetering merken in je foto’s.

Vermijd flitsen.

Onze toestellen zijn allemaal ingericht met een flits. En hoewel deze functie handig is als zaklamp als je ’s nachts je sleutelgat moet vinden, heeft deze functie in cameramodus meer nadelen dan voordelen. Als je flits op automatisch staat, zal de interne lichtmeter van de camera applicatie zelf beslissen of de foto te donker is of niet. En dat kan tot teleurstellende resultaten leiden. Hoe komt dit?

Wel, je camera wil vooral dat je onderwerp perfect belicht is. Dus gaat het toestel zo hard flitsen als nodig is om dit te bereiken. Andere lichten in de ruimte die dus minder sterk zijn, worden zo snel geëlimineerd. Je krijgt dus een foto waarop je kind/broer/zus/mama/hond/… in een donkere ruimte staat en enorm harde schaduwen op zijn/haar gezicht heeft. Het is dus aan te raden om waar mogelijk zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. 

Zoek een oplossing voor harde schaduwen

Als je harde schaduwen in het algemeen wil vermijden hou dan volgende regel in gedachten.
Hoe kleiner de lichtbron ten opzichte van het onderwerp, hoe harder de schaduw. 

Schermafbeelding 2018-07-13 om 17.32.49.png

Een voorbeeld: De grootste lichtbron van ons zonnestelsel is logischerwijs de zon. Met een absolute omtrek van om en bij de 700.000 kilometer is klein een misplaatst woord. Maar door de afstand tussen de zon en de aarde is de zon ten opzichte van ons toch een vrij kleine lichtbron. Relatief is het maar een bolletje van 2-3 centimeter. Resultaat van iemand die in de zon staat: harde schaduwen.

 

 

 

 

 

Schermafbeelding 2018-07-13 om 17.33.24.png

Als we dezelfde persoon onder een volledig wolkendek zetten krijgen we een ander verhaal. De zon verlicht de wolken en diezelfde wolken, verspreid over de hele zichtbare hemel, verspreiden het licht over het landschap. De lichtbron van 2-3 cm is weg en vervangen door een lichtbron van ettelijke kilometers breed. Dit resulteert in zeer zachte of zelfs geen schaduwen.

Bij een felle zon zonder wolken is het dus interessant om iemand in de schaduw te zetten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om iemand in een deuropening te stellen of voor een raam. Zolang de zon je model niet rechtstreeks belicht is er geen probleem en zullen de harde schaduwen verdwijnen.

Zoom zo weinig mogelijk in

Als je op een camera wilt inzoomen, verplaats je de lenzen tegenover elkaar waardoor je beeld vergroot wordt. Dit heet optische zoom. Maar de kleine lenzen achteraan een smartphone kunnen dit niet. Daarom gebruikt je gsm een technologie die digitale zoom wordt genoemd. Dit gaat jammer genoeg ten koste van de kwaliteit van de foto. De smartphone gaat het beeld dat hij ziet bijsnijden tot een kleiner formaat en daarna opblazen om het op de juiste grootte weer te geven. Je gebruikt dus maar een stukje van de sensor en je hebt geen volledige resolutie meer. 
Als je het gebruik hiervan wil beperken heb je een aantal opties.

1. Ga dichter bij je onderwerp staan. Zo krijg je scherpe en goed belichte foto's. Je hoeft niet onnodig in te zoomen en achteraf heb je er ook geen werk meer aan. Up close and personal is vaak ook mooier.

2. Als je niet dichterbij kan komen, maak dan de foto zonder in te zoomen. Achteraf kan je op je gsm of de computer je foto gaan bijsnijden. Dit komt in principe op hetzelfde neer als digitaal te zoomen, maar je hebt veel minder kwaliteitsverlies. 

Wees origineel!

Deze lijkt de meest logische tip, maar het blijkt niet altijd de gemakkelijkste te zijn. Gebruik je omgeving nuttig. Zoek een ander perspectief. Kijk eens naar boven of leg je op de grond. 

Deze tips zouden je al een eind op weg moeten helpen om je foto's te verbeteren. Maar zoals bij alles: oefening baart kunst! Twijfel niet om je camera erbij te nemen en volop foto's te maken!

Tot snel,

Santi