Kinderfotografie: 7 tips voor de mooiste kinderfoto’s

Met zijn allen schieten we heel wat foto’s, maar de leukste, dat zijn vaak foto’s waar de kids op staan te blinken. Ik hoef je vast niet te vertellen dat kinderen fotograferen niet altijd even makkelijk is. Met deze 7 tips maak je alvast geweldige kinderfoto’s, maar sleep er gerust de rest van de familie bij. Je kunt nooit foto’s genoeg hebben van je geliefden en familiefoto’s blijven leuk. 

 
7 tips om de mooiste kinderfoto's te maken
 

Tip 1 l Ga voor spontaan

De kunst van het fotograferen van kinderen? Je smartphone of fototoestel altijd in aanslag houden. Spontane kinderfoto’s zijn vaak de beste. Wil je je kinderen laten poseren, dan werkt dat vaak averechts. Probeer de kids zoveel mogelijk op een spontane manier te shooten en stel ze op hun gemak. Zo leg je die geweldige emoties vast, die typisch zijn voor kinderen. De mooiste kinderfoto’s zijn vaak de spontaan genomen kiekjes. 

Blog-1.jpg

Tip 2 l Zorg voor het juiste camerastandpunt 

Kinderen zijn nu eenmaal vaak een stukje kleiner dan wijzelf, daarom is het belangrijk om de juiste camerapositie te kiezen. Al die foto’s van bovenaf leveren vaak niet de beste plaatjes op, al vallen er ook op die manier pareltjes te maken. Probeer op ooghoogte te komen of kies eens voor het kikkerperspectief, zo krijg je heel andere beelden, die vaak beter overkomen. Durf te experimenteren met camerahoeken en maak je je er niet te makkelijk vanaf. Wisselende perspectieven leveren de mooiste foto’s op. 

Blog-2.jpg

Tip 3 l Houd rekening met de setting 

De achtergrond van je kinderfoto kan je foto maken of kraken. Let dus zeker op de achtergrond als je kinderfoto’s gaat maken en probeer ervoor te zorgen dat elk detail klopt. Ga aan de slag met meerdere achtergronden en kijk wat het beste werkt. 

Tip 4 l Kijk uit met tegenlicht 

Je weet waarschijnlijk wel dat het gouden uur (de korte periode na zonsopgang en net voor zonsondergang) de beste foto’s oplevert, maar ook niet al te fel daglicht kan. Fotograferen met tegenlicht kan geweldige resultaten opleveren, maar dat laat je beter over aan een professional als je kinderfoto’s neemt. Fotografeer je zelf, speel dan op veilig en fotografeer met het licht mee. 

Tip 5 l Blijf rustig 

Ok, deze tip heeft an sich weinig met fotografie te maken, maar zorgt wel voor betere kinderfoto’s: blijf rustig. Je druk maken heeft geen zin, want kinderen hebben een eigen willetje. Een fotoshoot moet leuk zijn en je geen stress opleveren. Lukt het niet, probeer het dan volgende keer opnieuw. Weet dat af en toe al eens een foto laten zien kan helpen bij kinderen. 

Tip 6 l Maak veel foto’s

Ben je geen professionele (kinder)fotograaf, dan is deze tip van toepassing: maak veel foto’s. Zeker als je digitaal foto’s maakt zijn er geen belemmeringen. Neem veel foto’s en selecteer achteraf de betere. Op heel wat toestellen heb je ook een burst-mode, waardoor je heel wat foto’s snel achter elkaar kunt nemen. Zo heb je altijd wel een foto met de ogen open. De slechte verwijder je met een druk op de knop en het kost niets extra. 

Blog-3.jpg

Tip 7 l Investeer wat tijd in nabewerking 

Een goede kinderfoto kan helemaal een topper worden met wat nabewerking. Kijk wel uit met al die (onnatuurlijke) filters die je op smartphones of in apps vindt. Lightroom of Photoshop zijn de beste tools om je foto’s lichtjes te bewerken. Weet dat de meeste beelden van beroepsfotografen ook bewerkt zijn, daar is dus helemaal niets mis mee. Trouwens: hier vind je een voorgemaakte filter voor Lightroom mobile. Hier kan je zelf mee aan de slag en je kinderfoto’s bewerken!

Nood aan een professionele kinderfotograaf? 

Wil je een professionele kindershoot of foto’s van de kids die net dat tikkeltje meer hebben? Geef me dan zeker een seintje. Als professionele fotograaf ben ik thuis in kinderfotografie en zorg ik voor onvergetelijke foto’s die een leven lang bijblijven. Neem contact op en ik bekijk graag samen met jou de mogelijkheden! 

Vorige
Vorige

Welke outfit is perfect geschikt voor de familiefoto?