De perfecte herfstfoto!

Nu we met zijn allen weer thuis moeten zitten, hebben we waarschijnlijk meer tijd. Gelukkig mogen we nog op wandel in de stad of in het bos, waardoor de perfecte herfstfoto binnen handbereik ligt. Ik geef je alvast graag enkele tips mee hoe je geweldige foto’s maakt in de herfst. Een topseizoen voor (amateur)fotografen. 

 
Herfstfoto.png
 

De natuur is prachtig in de herfst

De kleurenpracht van bomen en bossen in de herfst is fenomenaal en daar kun je als fotograaf op inspelen. Probeer niet te veel op je foto te zetten. Als je alle pracht op beeld wil vangen, wordt de foto vaak al te druk. Probeer een rustige compositie te maken. Een pad, een opening tussen de bomen of een gebouw in de verte: ze kunnen stuk voor stuk voor rust zorgen. Niet evident, maar oefening baart kunst. 

Op zoek naar de perfecte witbalans

Warme kleuren kunnen je fototoestel in de problemen brengen, de witbalans is dan ook zeer belangrijk. De combinatie van zonlicht en warme kleuren, wil al wel eens voor koude foto’s zorgen. De witbalans instellen kan dan ook vaak nodig blijken, wil je geen al te koude kleuren in je foto zien. Ben je een specialist in nabewerking, dan kan je ook dan nog corrigeren. Herfstkleuren mooi in beeld brengen is een uitdaging, maar het resultaat is verbluffend eens je het in de vingers hebt. 

Herfst-6.jpg

Ga voor details 

De natuur zit vol details, dus waarom daar niet op focussen? Paddenstoelen vormen een geliefkoosd item om te fotograferen, maar zo zijn er nog wel een aantal te vinden. Probeer af en toe ook eens afwijkende camerastandpunten. Het kikkerperspectief valt zeker aan te bevelen bij het fotograferen van kleine natuurobjecten. Beschik je over een macrolens dan maak je ook van dichtbij, haarscherpe foto’s. Geen fan van paddenstoelen? Probeer kastanjes, beukennootjes, eikeltjes, … De schoonheid zit hem vaak in de details, zeker in de herfst. 

Herfst-3.jpg

Ook portretfoto’s mogelijk in de herfst

Wil je de wondermooie natuur gebruiken in portretfoto’s? Goed idee! Daarbij is de kleur van de kledij van je model belangrijk. Je kan hier voor contrast gaan, maar net zo goed laat je de kleding blenden met de omgeving. Dit seizoen leent zich ook uitstekend om de interactie aan te gaan met de omgeving. Pluk een paddenstoel, werp wat bladeren op, … Het maakt de foto’s vaak net iets dynamischer. Probeer zeker ook verschillende locaties uit. Vooraf wat opzoekwerk doen, kan je alvast heel wat tijd besparen. Puur praktisch zorg je ook maar beter voor warme kledij voor wanneer je niet aan het shooten bent. Ook vuilzakken kunnen wonderen doen om niet al te snel nat te worden en houd ook rekening dat een strakke wind mogelijk is. Haar in model houden is dan niet evident, maar een stevige haarspray (of muts) kan wonderen doen. 

Houd het droog 

Je fotomateriaal houd je maar beter in goede staat. De herfst kan vrij vochtig zijn, dus ook je kleding kan snel nat worden. Een plastic zak is dan ook geen overbodige luxe. Deze kun je gebruiken om op te zitten, te knielen of je materiaal in te beschermen. Trouwens ook bij minder stralend herfstweer kun je prachtige foto’s maken. Een bewolkte dag is zelfs vaak beter om goede foto’s te nemen. 

 Een herfstshoot laten maken? 

Wil je zelf een leuke herfstshoot laten maken? Dan trek ik met plezier met jou, je gezin of je familie de natuur in. Zo beschik jij in geen tijd over prachtige herfstfoto's boordevol sfeer en warmte. 

Vorige
Vorige

Foto’s met huisdieren: de do’s & don’ts 

Volgende
Volgende

Hoe sta ik mooi op foto?